Minder oefenen, varen en vliegen voor Defensie

Defensie gaat volgend jaar minder vliegen, minder varen, minder oefenen en minder munitie aankopen. Dat zijn enkele van de maatregelen om de kosten te drukken, zo heeft commandant der strijdkrachten Peter van Uhm bekendgemaakt in de Defensiekrant.

Het drukken van de kosten is nodig met het oog op de verwachte forse bezuinigingen die Nederland staan te wachten. Defensie kampt nu echter nog met een stijging van de kosten van het Defensiematerieel en -personeel.

De benodigde maatregelen zijn volgens Van Uhm 'geen goed nieuws'. "De maatregelen die we gaan treffen om de financiële positie van onze organisatie te verbeteren, liegen er niet om. We moeten nu maatregelen treffen om aan onze verplichtingen te kunnen blijven voldoen. En ook nu moeten we de broekriem strakker aanhalen."

De maatregelen houden onder meer in dat in 2011 het aantal vaardagen met ongeveer 11 procent wordt teruggebracht. De nadruk komt hierdoor naast inzet op anti-piraterij en de West op kortetermijnopdrachten te liggen. Ook gaan de mariniers volgend jaar slechts beperkt oefenen met onder meer mortiermunitie.

Bij de landmacht wordt 20 procent minder geoefend door oefeningen te versoberen of te schrappen. Ook wordt volgend jaar minder munitie aangekocht. 20 procent van het materiaal wordt daarbij tijdelijk stilgezet. De luchtmacht gaat daarnaast zo'n vijfduizend uur, circa 10 procent, minder vliegen. Dit heeft gevolgen voor het vermogen langdurige operaties uit te voeren.