'Mishandelde' baby terug naar ouders

Een baby die was wegggehaald bij zijn ouders mag bij zijn papa en zijn mama in Zutphen blijven. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het jongetje werd kort na zijn geboorte ondergebracht in een pleeggezin, omdat hij een gebroken sleutelbeen had. De Kinderbescherming vermoedde dat het kindje slachtoffer was van mishandeling.

De vader en moeder zaten drie dagen in de cel. De kinderrechter besloot in maart al dat de baby terug kon naar zijn ouders, maar de Kinderbescherming tekende beroep aan. Het Gerechtshof in Arnhem heeft nu ook besloten dat er geen gronden zijn om het kindje in een pleeggezin te houden. Ron Heutink, advocaat van de ouders vindt dat deskundigen in dit geval de plank compleet hebben misgeslagen. Kinderartsen hadden uitgesloten dat de breuk was ontstaan bij de bevalling. Het Nederlands Forensisch Instituut concludeerde later dat dit wel degelijk mogelijk was.

De advocaat vindt dat de Kinderbescherming ook veel te verwijten valt. Ron Heutink zegt in De Stentor: "Toen is de tweede grote fout gemaakt. De Kinderbescherming is doorgegaan op de ingeslagen weg en heeft haar visie niet bijgesteld. Dat neem ik de Raad zeer kwalijk. Ze hebben geen oog gehad voor de nieuwe situatie."