Thaise roodhemden stappen uit onderhandelingen

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zaterdag de eis dat hij het parlement binnen dertig dagen moet ontbinden verworpen. De anti-regeringsdemonstranten stapten daarop uit de onderhandelingsgesprekken. Dat melden Thaise media.

De demonstranten, beter bekend als roodhemden, eisten eerder dat het parlement direct moest worden ontbonden maar stelden hun standpunt vrijdag bij. Nattawut Saikua, een hoge leider van de roodhemden, zei dat nu hun compromis is afgewezen het geen zin heeft om onderhandelingsgesprekken voort te zetten.

De breuk boort alle hoop de grond in dat de onderhandelingen de ontstane patstelling kunnen doorbreken en het einde kunnen inluiden van een politieke crisis die het land al weken in haar greep heeft. De situatie is de afgelopen tijd steeds grimmiger en gewelddadiger geworden. Donderdagavond vielen bij een serie granaatexplosies in de hoofdstad Bangkok ten minste één dode en 86 gewonden.

De roodhemden gaven zaterdag aan hun demonstraties voort te zetten. Ze hebben in het commerciële centrum van Bangkok hun kampement opgeslagen en het dagelijkse leven is er daardoor vrijwel tot stilstand gekomen. Bedrijven en toerisme lijden ernstig onder de crisis.