Wereldleiders praten over nucleaire dreiging

In Washington komen maandag en dinsdag de leiders van 47 landen bijeen voor een unieke top. Ze gaan praten over de dreiging van nucleaire wapens en mogelijkheden om het gevaar in de hand te houden.

Voorafgaand aan de top wees de gastheer, de Amerikaanse president Barack Obama, op de dreiging van al-Qaeda. Het terreurnetwerk zal niet aarzelen om een kernbom te gebruiken en de gevolgen van een dergelijke ontploffing in New York, Londen of Johannesburg zullen rampzalig zijn, aldus de president.

Op de top komen waarschijnlijk ook de nucleaire ambities van Noord-Korea en Iran ter sprake. Washington vreest dat de beide landen werken aan een atoombom. Iran zegt alleen een vreedzaam kernprogramma te hebben. Noord-Korea heeft vorig jaar een atoomproef uitgevoerd, maar het is niet duidelijk hoe ver het kernprogramma van Pyongyang is.

Vorige week ondertekenden Rusland en de Verenigde Staten, verreweg de grootste kernmachten ter wereld, een verdrag waarin ze beloven hun arsenaal kernwapens te verminderen.