'Scheidsrechters handhaven scheldverbod niet'

Het lukt Nederlandse scheidsrechters niet het scheldverbod op het voetbalveld te handhaven. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vandaag.

In de spelregels staat dat iemand die een scheldwoord uitspreekt een rode kaart moet krijgen. Een vloekende speler wordt echter zelden van het veld gestuurd. Soortgelijke regels zijn deze maand ook in Italië ingevoerd. Daar zijn al verschillende spelers na een vloek van het veld gestuurd.

Arbiter Erwin ter Brake stelt in de krant dat het ondoenlijk is deze regel in Nederland net zo strikt te handhaven. Hij stelt dat hij dan in sommige plaatsen de wedstrijd voortijdig moet stoppen omdat er dan te weinig spelers op het veld overblijven. Welke plaatsen dat zijn, zegt hij niet. Het uiten van 'grove taal' zou te veel deel uitmaken van het spel en van de maatschappij.

Scheidsrechters durven de regels niet strikt te handhaven omdat hun collega's dat ook niet doen. Als één arbiter het opeens wel doet, zou dat tot onbegrip leiden. Ter Brake wil daarom dat de KNVB de spelregels nieuw leven inblaast om de bal aan het rollen te krijgen. Om scheidsrechters over de streep te trekken, stelt hij voor vloeken niet met een rode, maar met een gele kaart te bestraffen.

De KNVB stelt in de krant dat de regels duidelijk zijn, maar zegt ook bereid te zijn hier aandacht aan te geven als scheidsrechters daar om vragen.