'VS misleidde bondgenoten over marteling'

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben hun belangrijkste bondgenoten, waaronder Groot-Brittannië, opzettelijk verkeerd geïnformeerd over de mishandeling van verdachte terroristen. Dat sommige verdachten gemarteld werden met de zogeheten 'water boarding' methode werd de bondgenoten niet verteld. Dat heeft Eliza Manningham-Buller, het voormalige hoofd van de Britse spionagedienst MI5, gisteren gezegd.

Manningham-Buller, die in 2007 aftrad als directeur van MI5, zei dat de VS expres details over de wrede behandeling van sommige gevangenen, onder wie Khalid Sheikh Mohammed, het mogelijke brein achter de aanslagen van 11 september 2001, heeft achtergehouden. Zij zou pas later te weten zijn gekomen dat deze 160 maal aan 'water boarding' is onderworpen. "De Amerikanen waren erop gebrand dat mensen zoals wij niet ontdekten waar ze mee bezig waren", aldus Manningham-Buller.

Manningham-Buller werkte in totaal 33 jaar voor de Britse inlichtingendiensten en was van 2002 tot 2007 directeur van MI5. Volgens haar was de Britse regering wel op de hoogte van het feit dat verdachten door de Amerikanen slecht werden behandeld en heeft de regering, voordat zij aftrad als directeur, bij de VS daarover haar beklag gedaan. Manningham-Buller weigerde in te gaan op details.

De Britse spionagediensten zijn zwaar onder vuur komen te liggen vanwege hun vermeende betrokkenheid bij het martelen van gevangenen in het buitenland. Een zeer ervaren Britse rechter zette onlangs vraagtekens bij de manier waarop MI5 met de mensenrechten omgaat. Hij zei dat MI5 mogelijk zelfs het Britse parlement en de rechtbanken verkeerd heeft geïnformeerd over wat de organisatie precies wist van de mishandeling van terreurverdachten.