'Voedselhulp Somalië illegaal verhandeld'

Veel van de voedselhulp die bedoeld is voor de Somalische bevolking komt in handen van corrupte handelaren, radicale islamitische opstandelingen. Dat heeft de New York Times gisteren gemeld. De krant legde de hand op een rapport van de VN-Veiligheidsraad dat nog niet openbaar is gemaakt.

Volgens een bron bij de VN verdwijnt voedsel dat door het Wereldvoedselprogramma van de VN wordt geleverd richting kartels die het voedsel illegaal verkopen. In het rapport wordt VN-chef Ban Ki-moon geadviseerd een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van het Wereldvoedselprogramma in Somalië. In het rapport staat bovendien dat de plaatselijke Somalische autoriteiten samenwerken met piraten.

De regering van Somalië bereidt, met Amerikaanse militaire hulp, een militair offensief voor om een aan Al-Qaida gelieerde islamitische opstandelingengroep aan te pakken en Mogadishu, de wetteloze hoofdstad van het land, te heroveren. De Somalische veiligheidstroepen blijven echter 'ineffectief, ongeorganiseerd en corrupt', en dit zal er volgens het artikel in de New York Times toe leiden dat het een moeizame strijd gaat worden.

VN: voedselhulp Somalië illegaal verhandeld
VN: voedselhulp Somalië illegaal verhandeld (Foto: Novum)