Dodental aardbeving Haïti nu 230.000

De autoriteiten in Haïti hebben het dodental na de aardbeving van 12 januari opnieuw naar boven bijgesteld. Op dit moment gaat de regering van het Caribische land uit van zeker 230.000 overlijdensgevallen, zo meldden Amerikaanse media gisteren.

Het aantal doden loopt waarschijnlijk in de komende tijd nog verder op. In de nieuwste schatting ontbreekt een groot aantal overledenen die door familieleden zijn begraven, zonder dat de autoriteiten op de hoogte zijn gesteld.

Het dodental ligt nu ongeveer even hoog als na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië in december 2004. Die ramp trof echter meerdere landen, in tegenstelling tot de zware aardbeving van begin januari, die een kracht had van 7,0 op de schaal van Richter.

Een maand na de ramp is de situatie in Haïti, en dan met name in de hoofdstad Port-au-Prince, nog altijd nijpend. Veel mensen zijn nog dakloos en hebben gebrek aan voedsel en schoon drinkwater. Daarnaast is het op veel plekken gevaarlijk. Dat bleek gisteren, toen een supermarkt instortte in Port-au-Prince. Er waren mogelijk acht mensen aanwezig in het pand, dat zwaar beschadigd was geraakt tijdens de aardbeving.

Volgens de lokale autoriteiten waren de mensen bezig met het plunderen van de winkel toen het gebouw instortte. Tientallen reddingswerkers zijn inmiddels ter plaatse gegaan.