IRA-splintergroep levert wapens in

Het Ierse Nationale Bevrijdingsleger (INLA) heeft de wapens ingeleverd. Dat hebben vertegenwoordigers van de beruchte splintergroepering van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) gisteren gezegd.

Overmorgen verloopt de deadline voor paramilitairen om hun wapens in te leveren zonder daarvoor vervolgd te worden. Verwacht wordt dat leden van de onafhankelijke internationale commissie voor ontwapening de wapenoverdracht morgen bevestigen.

Van 2001 tot 2005 vond de ontwapening van de IRA plaats, verreweg de best georganiseerde gewapende groepering in het drie decennia durende conflict in Noord-Ierland. Twee illegale Britse protestantse groeperingen, Ulster Volunteer Force en Ulster Defense Association, leverden vorig jaar de wapens in.

Leden van INLA vermoordden meer dan 110 mensen sinds de oprichting in 1974 tot de wapenstilstand in 1998. Toen dat akkoord bereikt werd, kondigde INLA aan dat ze een wapenstilstand zouden naleven. Niet omdat ze het akkoord ondersteunden, maar omdat ze inzagen dat er niet veel steun meer was voor een gewapende strijd.

IRA-splintergroep levert wapens in
INLA levert wapens in (Foto: Novum)