Uitspraak Iran over nucleair akkoord verworpen

Amerikaanse en Europese defensievertegenwoordigers hebben vandaag in München de verklaringen van de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Manouchehr Mottaki, verworpen. Mottaki zei gisteren dat Teheran 'dichtbij een definitief akkoord' is. Hij verzekerde de afgevaardigden dat het Iran ernst is om voortgang te boeken. De minister wees daarbij op de uitspraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinedjad eerder deze week. Ahmadinedjad zei toen dat Teheran in wil stemmen met de export van een groot deel van haar uraniumvoorraad om deze te laten verrijken.

De beweringen van Mottaki moeten echter nog wel gesteund worden door concrete acties, zo zeiden de regeringsvertegenwoordigers. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Guido Westerwelle, die samen met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in onderhandeling is met Iran, zei dat de uitspraken van Mottaki niets nieuws brengen. "Als het niet meer is dan dat we gisteren gehoord hebben, dan moeten we helaas concluderen dat er geen nieuwe transparantie is. Het betekent dat de situatie niet is veranderd."

Ook de Amerikaanse minister van defensie, Robert Gates, verwierp de beweringen van de Iraanse regering. Hij was van mening dat er een nieuwe koers moet worden gevaren. Gates zei dat als Iran serieus overweegt zijn uranium te exporteren dat het land dan wel zou samenwerken met het IAEA. "De realiteit is dat ze niets hebben gedaan om de internationale gemeenschap gerust te stellen." Bovendien hebben ze volgens Gates ook niets gedaan om de voortgang van de ontwikkeling van een kernwapen stop te zetten.

De vertegenwoordiger van de Verenigde Staten op de conferentie, James Jones, benadrukte dat Iran niet veel tijd meer heeft voordat er een nieuwe ronde sancties wordt opgelegd. De Duitse minister van defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg noemde de beweringen van Mottaki een 'doorzichtig plan om tijd te winnen'.

Ondanks gesprekken over sancties weigert China, permanent lid van de Veiligheidsraad met vetorecht, deze koers te volgen. Gisteren zei de Chinese minister van buitenlandse zaken, Yang Jiechi, dat China ervan overtuigd is dat geduld en diplomatie de beste weg naar een oplossing is.

Buiten de conferentie om heeft Mottaki gesproken met de directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Yukiva Amano. De bijeenkomst vond plaats achter gesloten deuren en het is niet bekend of tijdens dit gesprek nieuwe voorstellen ter tafel zijn gebracht.