Farmaceut lanceert pil tegen longkanker

Het farmaceutische bedrijf AstraZeneca lanceert morgen in Nederland een pil waarmee een bepaalde vorm van longkanker kan worden onderdrukt. Het gaat om een vorm van de ziekte die jaarlijks zo'n duizend Nederlanders treft en die met een test aan te tonen is.

Deze patiënten hoeven voor de nieuwe behandeling niet meer naar het ziekenhuis voor chemotherapie, maar kunnen thuis een pil slikken. Amerikaanse onderzoekers publiceerden recent over de nieuwe behandelmethode in het gezaghebbende medische tijdschrift New England Journal of Medicine.

Nederland is één van de eerste Europese landen waar het nieuwe middel wordt vergoed, zo meldt AstraZeneca vandaag. "Het is belangrijk dat longkankerpatiënten meteen na de diagnose op deze mutatie worden getest", stelt longarts Egbert Smit van het VU Medisch Centrum. Volgens hem gaat het om ongeveer 15 procent van alle patiënten met longkanker. "Patiënten met deze vorm van longkanker hebben een gunstiger prognose en hebben baat bij een andere behandeling dan chemotherapie."