Aanslag beraamd door al-Qaeda in Jemen

De mislukte aanslag op een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit is georganiseerd door al-Qaedaleiders in Jemen. Dat heeft de 23-jarige verdachte Umar Farouk Abdulmutallab tijdens verhoor tegen de Amerikaanse autoriteiten gezegd.

De Nigeriaan heeft gedetailleerde informatie verstrekt over zijn rekrutering en training voor wat een 'Kerstzelfmoordaanslag' had moeten zijn, berichtte de Amerikaanse zender ABC News gisteren op gezag van de autoriteiten.

Abdulmutallab zei dat hij via internet contact had gelegd met een radicale imam in Jemen, die hem vervolgens in contact bracht met al-Qaedaleiders in een dorpje ten noorden van de hoofdstad Sanaa. De Nigeriaan bracht daar een maand door met onder meer een Saudische bommenmaker. Hij mocht het terrein niet verlaten totdat hij de training had voltooid.

De Nigeriaan kreeg instructies om het vliegtuig kort voor de landing te laten ontploffen, omdat er dan ook nog slachtoffers op de grond zouden vallen.

Volgens onderzoekers had de verdachte 80 gram van de uiterst explosieve stof PETN bij zich op de vlucht. Dat is 30 gram meer dan de Britse 'schoenenbommer' Richard Reid bij zich had in 2001 op een vlucht van Parijs naar Miami.

Al-Qaedaleden in Jemen hadden het explosieve materiaal en de ontsteker in het ondergoed van de Nigeriaanse verdachte genaaid voordat ze hem op pad stuurden. Het betrof een pakketje poeder en een injectiespuit met vloeibare chemicaliën. Ze waren in zijn onderbroek bevestigd zodat ze dicht bij zijn geslachtsdelen zouden zitten en waarschijnlijk niet werden opgemerkt bij controles. De verdachte liep tweedegraads brandwonden op in zijn kruis.

De terrorist-in-spe wordt afgevoerd  (foto: ANP)