Meerderheid steunt vertrek Balkenende naar EU

Een meerderheid van de Nederlanders (66 procent) vindt dat premier Jan Peter Balkenende de eerste president van de Europese Unie moet worden als hij die positie aangeboden krijgt. Een iets kleinere meerderheid (54 procent) meent dat er dan nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer moeten komen, 45 procent vindt dat niet nodig.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond die vandaag is gepubliceerd. Steeds meer mensen hopen dat Balkenende voorzitter van de EU wordt. In september gold dat nog voor 41 procent van de ondervraagden, inmiddels is dat percentage opgelopen tot 57. De meeste kiezers die in 2006 op de regeringspartijen CDA en ChristenUnie stemden, vinden dat er geen nieuwe verkiezingen hoeven te komen als de minister-president tussentijds vertrekt. Vooral PvdA-kiezers zijn hierover verdeeld: 46 procent meent van wel, 52 procent vindt dat een andere CDA'er Balkenende kan opvolgen.

Over de datum van eventuele nieuwe verkiezingen lopen de meningen nogal uiteen. Voor 34 procent zijn de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar de beste optie, 18 procent kiest voor mei 2010, 2 procent voor het najaar van 2010 en 42 procent houdt vast aan mei 2011, de datum als het kabinet deze rit uitzit.

Balkenende kan niet rekenen op de steun van FOK!-columnist Driek Oplopers.


Meerderheid steunt vertrek Balkenende naar EU  (foto: ANP)