Promotie: wie komen er bij?

De degradanten zijn bekend, maar in Europa zijn er nog enkele clubs volop in de strijd om de felbegeerde promotie veilig te stellen. In Nederland werd er een extra promovendus bekend.

Jupiler League:

RKC Waalwijk had een derde wedstrijd nodig tegen De Graafschap, en mocht deze in eigen huis afwerken. De Waalwijkers kwamen in de eerste helft op voorsprong, en kenden vervolgens alle moeite om deze uit te breiden. De club uit Doetinchem had echter evenveel moeite de gelijkmaker te vinden, en zou daar dan ook niet in slagen. RKC promoveert, De Graafschap daalt af.

Ook Cambuur kon nog promoveren, en zou dan moeten doen ten koste van Roda JC. De Kerkraadse club liet het in de tweede wedstrijd liggen en moest nu in Leeuwarden een achterstand goed zien te maken, die er na 35 minuten stond. Vlak voor tijd maakte Roda toch gelijk en dwong zo een verlenging af. Hierin pakten de bezoekers de leiding, om deze middels een strafschop weer te verliezen. Michael Jansen, die de gelijkmaker scoorde, miste evenals een aantal van zijn teamgenoten in de strafschoppenserie, waardoor Roda in de Eredivisie blijft.

Segunda División:

Xerez heeft de koppositie in de Segunda División verspeeld in een directe confrontatie met concurrent Tenerife. Op het eiland werd het 2-0, waardoor het puntenaantal tussen de twee clubs exact gelijk is. Omdat ook het onderling resultaat geen verschil kent staat Tenerife op basis van het doelsaldo eerste. Real Zaragoza sloot netjes aan en houdt alle kansen op de titel en promotie. Hércules kan alleen nog hopen op een wonder. Het won wel bij Alicante maar heeft met nog twee duels te gaan een fikse achterstand.

Serie B:

De eerste play-offduels richting promotie zijn gespeeld. Nummer drie Livorno ging verrassend met 2-0 onderuit bij nummer zes Grosseto, en zal thuis orde op zaken moeten gaan stellen. Empoli kwam thuis tegen Brescia nog wel op voorsprong, maar zag de bezoekers uiteindelijk met een 1-1 gelijkspel huiswaarts keren. De winnaars van beide duels spelen in de finale om de derde en laatste plaats in de Serie A.

Tweede Klasse:

In België zijn de vier clubs die nog mochten hopen op die laatste plaats in de Eerste Klasse aanbeland bij de laatste speelronde in de play-off groep. Toch is al bekend dan Roeselare verreweg de betere was, en dat de club het tot lijfsbehoud heeft geschopt. Alleen de groepswinnaar mag naar de Eerste Klasse, die komend seizoen nog zeventien clubs zal herbergen.