[EK] Special: Duitsland

Tijdens dit EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Eerder schreven we al over Turkije.

Duitsland
Duitsland is zoals altijd ťťn van de favorieten op het EK. Ook op dit EK worden de Duitsers weer genoemd als grote kanshebber. Bovendien hadden ze een gunstige loting gezien de de tegenstanders in de poule, Oostenrijk, KroatiŽ en Polen.

EK-geschiedenis
Duitsland was tot 1990 verdeeld in West-Duitsland en de Oost-Duitsland. Die laatste, toen DDR genaamd, wist zich nooit te kwalificeren. West-Duitsland heeft wel een rijke EK-geschiedenis. De eerste keer dat het deelnam was in 1972, toen het ook kampioen werd. In de finale klopte het de Sovjet-Unie met 3-0. Vier jaar later stond Duitsland weer in de finale, maar deze ging na strafschoppen verloren tegen toenmalig Tsjecho-Slowakije. Panenka schoot op legendarische wijze de beslissende penalty binnen. In 1980 stond het voor het derde achtereenvolgende toernooi in de finale. Toen was de tegenstander BelgiŽ en werd er met 2-1 gewonnen. In 1984 was de eerste ronde het eindstation, in de poule moest het Portugal en Spanje voor laten gaan. In 1988 reikte het in eigen land tot de halve finale, die met 2-1 verloren ging tegen Nederland. In 1992 bereikte het weer eens de finale, maar die ging met 2-0 verloren tegen Denemarken. In 1996 werd Duitsland voor de derde keer kampioen, in de finale won het na een sudden-death met 2-1 van TsjechiŽ. Olivier Bierhoff scoorde de allereerste 'Golden Goal' uit de geschiedenis. In 2000 kwam het niet verder dan de eerste ronde, het werd laatste in de poule achter Portugal, RoemeniŽ en Engeland. Ook in 2004 kwam het niet door de eerste ronde, het eindigde in de poule achter TsjechiŽ en Nederland.

Road to...
Duitsland kwalificeerde zich vrij eenvoudig voor het EK. In een poule met San Marino, Cyprus, Wales, Slowakije, Ierland en TsjechiŽ werd slechts ťťn keer verloren. Dat was de thuiswedstrijd tegen de Tsjechen met 0-3. Verder speelde het nog drie keer gelijk. Uit tegen Cyprus (1-1), uit tegen Ierland (0-0) en thuis tegen Wales (0-0). Daarnaast was vooral de uitwedstrijd tegen San Marino historisch, het werd maar liefst 0-13.

De ploeg
De sterspeler van Duitsland is Michael Ballack, die speelt bij Chelsea. Verder heeft Bayern MŁnchen een groot aandeel in de ploeg. Miroslav Klose en Bastian Schweinsteiger zijn de belangrijksten. Ook Werder Bremen heeft met onder meer Per Mertesacker en Torsten Frings een groot aandeel.

EK 2008
Duitsland heeft een relatief gunstige poule met het gastland Oostenrijk, KroatiŽ en het Polen van Leo Beenhakker. Duitsland word gezien als een van de favorieten en zal na twee teleurstellende EK's gebrand zijn op succes.