McEwen snelste in massasprint

Robbie McEwen heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. In de straten van Esch-sur-Alzette won de Australiër in de massaspurt. Thor Hushovd heroverde de gele trui.

In tegenstelling tot de rit van gisteren, was het parcours van de tweede etappe op voorhand geen garantie voor een massasprint. Na een heuvelachtig begin met twee keer een col van de derde categorie en een vlak middenstuk, stonden er in de finale nog enkele lastige heuvels op het programma. Danilo di Luca kwam vandaag niet meer aan de start.

Het officiële startsein was nog maar twee minuten gegeven, of Aitor Hernandez koos al het hazenpad. David de la Fuente koos ook voor een vroege demarrage. Geleidelijk aan steeg de voorsprong van het Spaanse duo. Na een uur koers had het peloton al een achterstand van bijna tien minuten.

Aangekomen bij de heuvels van de derde categorie toonde de Euskaltel-renner Hernandez zich gemotiveerd om de punten te pakken, met als doel vanavond de bolletjestrui aan te mogen trekken. De la Fuente mocht de tussensprint winnen. Ondertussen was het vertrouwde beeld van de afgelopen zeven jaar in het peloton teruggekeerd: de Discovery-trein met daarin een Amerikaan in de gele trui. Later werd de taak van achtervolgen overgenomen door de sprintersploegen.

Het peloton ging professioneel te werk in de jacht op de vluchters, waar De la Fuente inmiddels Hernandez op een heuveltje had achter gelaten. Hierdoor nam eerstgenoemde de leiding in het bergklassement. De voorsprong van de Spanjaarden liep langzaam terug. De strijd om de gele trui en bonificatieseconden barstte ook los. Thor Hushovd kwam virtueel weer aan de leiding in het algemeen klassement, terwijl Tom Boonen ook goede zaken deed bij de tussenspurts.

Op de Côte de Kanfen ging Fabian Wegmann ervandoor. Hij kreeg Lefèvre en Verdugo mee, die hij op de volgende col loste. Ook Philippe Gilbert waagde een poging. Milram nam het initiatief in het peloton en greep de strijdlustige Wegmann. De volgende die het probeerde was Calzati, wiens aanval werd gecounterd door Matthias Kessler. De Duitser bouwde zijn voorsprong seconde per seconde uit. Op 2 km viel Kessler stil. Desondanks kwam hij erg dichtbij. Pas op 100 meter van de streep werd hij voorbij gestormd door de sprinters, van wie Robbie McEwen de snelste bleek, voor Boonen en Hushovd.


Uitslag 2e Etappe Obernai – Esch-sur-Alzette (228 km)

#CoureurPloegTijd
1.Robbie McEwen (Aus)DAV5.36.14
2.Tom Boonen (Bel)QUIz.t.
3.Thor Hushovd (Noo)CAz.t.
4.Oscar Freire (Spa)RABz.t.
5.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t.
6.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
7.Stuart O'Grady (Aus)CSCz.t.
8.Bernhard Eisel (Oos)FDJz.t.
9.Erik Zabel (Dui)MILz.t.
10.Peter Wrolich (Oos)GERz.t.
11.Cristian Moreni (Ita)COFz.t.
12.Inaki Isasi (Spa)EUSz.t.
13.Michael Albasini (Zwi)LIQz.t.
14.Francisco Ventoso (Spa)SDVz.t.
15.Philippe Gilbert (Bel)FDJz.t.
16.Michael Rogers (Aus)TMOz.t.
17.Andreas Klöden (Dui)TMOz.t.
18.Cadel Evans (Aus)DAVz.t.
19.Alejandro Valverde (Spa)CDIz.t.
20.Yaroslav Popovych (Oek)DISz.t.