Conflict UEFA/FIFA versus G14 loopt op

Het botert steeds minder goed tussen de G14 en de voetbalorganisaties UEFA en FIFA. De UEFA wil donderdag de steun van de 52 lidstaten afdwingen om zo een blok te vormen tegen de G14.

Eerder deze week eiste de G14, een groep van 18 Europese topclubs, een bedrag van 860 miljoen euro voor geleden schade door het uitlenen van hun topspelers aan nationale elftallen. Dit bedrag zou beschouwd moeten worden als compensatie voor opgelopen blessures, die zich hebben voortgedaan bij internationale wedstrijden in de afgelopen tien jaar. Daarnaast zou de G14 ook mee willen delen in de winsten, die gemaakt worden op EK's en WK's.

UEFA-president Johansson heeft nu een motie opgesteld waarin de nationale bonden volledig dienen in te stemmen met huidige Europese voetbalstructuur en (internationale) competities. De kans is miniem dat deze motie tijdens de algemene vergadering op donderdag verworpen gaat worden. De nationale bonden vrezen macht en geld te verliezen aan de Europese topclubs (waaronder Ajax en PSV), die samen de G14 vormen.

Oud-international Michel Platini, behorend tot het uitvoerend Bestuur van de UEFA had het volgende commentaar: "De G14 wordt gedreven door hebzucht. Ze zijn alleen maar op nog meer geld uit. Voetbal is voor de G14 een manier om geld te maken. De UEFA heeft een andere filosofie. Wij willen ook geld verdienen, maar investeren de winsten liever in het aanleggen van voetbalvelden en in jeugdvoetbal dan in een klein groepje rijke clubs."