Loting dag één wereldbeker schaatsen Heerenveen

Na twee weken in Turijn tijdens de Olympische spelen strijden de schaatsers komend weekend om de wereldbeker in Heerenveen. De loting voor de 500 meter voor zowel de mannen als de vrouwen en de 5000 meter voor de mannen is vandaag bekend. Er zullen voor Nederland elf schaatsers in actie komen.

Vanaf vijf uur zal morgenmiddag de eerste 500 meter voor zowel de mannen als de vrouwen verreden worden. Daarnaast rijden de mannen ook nog de 5000 meter als afsluiting van de eerste dag. Door het oneven aantal schaatsers op de 500 meter bij de mannen zal Jan Bos alleen de spits moeten afbijten in de eerste rit. In de rit daarna zal Jan Smeekens uitkomen tegen de Rus Dmitry Lobkov. Jacques de Koning maakt zijn opwachting in rit vier tegen de Koreaan Kyou-Hyuk Lee. Gerald van Velde zal als laatste Nederlander starten in rit acht tegen de Japanner Yuja Oikawa. Olympisch kampioen Joey Cheek start in de laatste rit tegen de Rus Dmitry Dorofeyev.

Op de 500 meter voor vrouwen zullen vijf Nederlandse vrouwen in actie komen. Annette Gerritsen start in rit één tegen de Japanse Aki Tonoike. Margot Boer en Marianne Timer komen elkaar tegen in rit drie. In rit vijf komt Marieke Wijsman in actie, zij zal de Japanse Sayuri Yoshii tegenkomen. De Olympische kampioene Svetlana Zhurova start in de één na laatste rit tegen de Japanse Sayuri Osuga. In de laatste rit starten de Duitse Jenny Wolf en de Italiaanse Chiara Simionato.

Op de 5000 meter voor de mannen komen Gianni Romme, Rintje Ritsma, Sven Kramer en Carl Verheijen in actie. Romme komt de Duitser Robert Lehmann tegen, in de rit daarna komt Rintje Ritsma in actie tegen de Noor Odd Borgersen. De laatste twee Nederlanders komen uit in de laatste twee ritten. Sven Kramer heeft de Noor Eskil Ervik als tegenstander. Carl Verheijen moet het opnemen tegen de Olympisch kampioen Chad Hedrick.

Verder is bekend geworden dat Erben Wennemars en Bob de Jong niet in actie zullen komen in Heerenveen. Wennemars meldde zich ziek af en De Jong zegt vermoeid te zijn na alle huldigingen door zijn olympisch succes.

De belangrijkste ritten:

500 meter mannen

Dmitry Lobkov - Jan Smeekens
Kyou-Hyuk Lee - Jacques de Koning
Tucker Fredricks - Kip carpenter
Gerard van Velde - Yuja Oikawa
Joji Kato - Casey FitzRandolph
Kan-Seok Lee - Jeremy Wotherspoon
Dmitry Dorofeyev - Joey Cheek

500 meter vrouwen

Aki Tonike - Annette Gerritsen
Margot Boer - Marianne Timmer
Marieke Wijsman - Sang-Hwa Lee
Sanne van der Star - Sayuri Yoshii
Svetlana Zhurova - Sayuri Osuga
Jenny Wolf - Chiara Simionato

5000 meter mannen

Marco Weber - Shani Davis
Gianni Romme - Robert Lehmann
Rintje Ritsma - Odd Borgersen
Enrico Fabris - Lasse Saetre
Eskil Ervik - Sven Kramer
Chad Hedrick - Carl Verheijen