Derde ritzege McEwen

Robbie McEwen heeft de dertiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na een zeer spannende finale won hij zijn derde etappe in deze Tour. Lance Armstrong blijft in de gele trui.

Pas op driehonderd meter van de streep werden de overgebleven vluchters (Horner en Chavanel) ingerekend door het sprintende peloton. McEwen maakte uitstekend werk van de Davitamon-Lotto-ploeg af. Zijn ploeggenoot Rodriguez eindigde nog als derde en voor Thor Hushovd, zodat McEwen veel punten terugpakt in de strijd om het groen.

Tussen Miramas en Montpellier moest er 173 kilometer worden afgelegd. Onderweg lag er slechts één helling van de vierde categorie. Na drie kilometer waren Lang en Quinziato de eerste vluchters van de dag. Dit duo werd echter al snel weer gegrepen. Bijna meteen hierna glipten Horner, Voeckler, Turpin, Da Cruz en Flecha weg uit de grote groep. Deze aanval bleek de juiste, want het peloton legde de ontsnappers geen strobreed in de weg. Discovery Channel deed niets anders dan controleren en ook de ploegen van de sprinters (Davitamon-Lotto en Crédit Agricole) voelden zich niet geroepen iets te doen aan de achterstand.

Toen de voorsprong meer dan acht minuten bedroeg sommeerde Robbie McEwen zijn manschappen om op kop te gaan rijden. De Australiër gaat nog voor de groene trui en was dus gebaat bij een massasprint. Verrassend genoeg reed ook Lampre-Caffita mee op kop, dit terwijl ze geen supersprinter in hun gelederen hebben. Onderweg kaapten de vluchters alle punten bij de bonificatiesprints weg.

Met nog 94 kilometer voor de boeg kwam er een einde aan de Tour van Alejandro Valverde, de leider in het jongerenklassement en bovendien de nummer vijf in de algemene rangschikking. De Spanjaard, die won op Courchevel, kampte met tendinitis (een peesontsteking in zijn knie). Het peloton kwam steeds dichter bij de leiders, twintig kilometer van tevoren was het verschil nog maar een kleine minuut.

Op een kleine heuvel in de finale ontsnapte Sylvain Chavanel vanuit het peloton. De Fransman bereikte de vijf koplopers en ging er meteen overheen: enkel Horner kon in het wiel van de Cofidis-renner komen. In het peloton was Davitamon-Lotto ondertussen niet meer op kop, want het heuveltje sloeg de vermoeide mannen van McEwen ver terug. Hierdoor was er geen georganiseerde jacht meer in het peloton. Op één kilometer van de meet was het verschil nog acht seconden met de meute, waarin Liquigas-Bianchi het tempo de hoogte in stuwde. Het zag er dus goed uit voor de vluchters, maar Horner ging pokeren en nam niet meer over. McEwen was uiteindelijk degene die profiteerde.

Morgen duikt het Tourpeloton de Pyreneeën in. De finish ligt op Ax-3 Domaines, een col van de eerste categorie. De laatste winnaar op Ax-3 Domaines was Carlos Sastre, die in 2003 de dertiende etappe op zijn naam schreef. De rit van morgen kent een vlakke aanloop, totdat na zo’n honderd kilometer vier colletjes van lagere categorieën worden bereikt. Na dit voorproefje wacht met de Port-de-Pailhères een col van de buitencategorie, waarna de etappe eindigt op Ax-3 Domaines. Zondag volgt de absolute koninginnerit van deze Tour met een aantal klassieke cols onderweg en aankomst op Pla d’Adet.

Uitslag dertiende etappe Miramas-Montpellier:

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 041R. McEwenDAVAUS3'43'14''
2 121S. O'GradyCOFAUSz.t.
3 046F. RodriguezDAVUSAz.t.
4 138G. TrentiQUIUSAz.t.
5 106T. HushovdCANOOz.t.
6145A. GeslinBOUFRAz.t.
7162R. FörsterGERDUIz.t.
8113M. BackstedtLIQZWEz.t.
9152G. BortolamiLAMITAz.t.
10086C. HornerSAUUSAz.t.
11094A. DavisLIBAUSz.t.
12173B. CookeFRAAUSz.t.
13168P. WrolichGEROOSz.t.
14188R. NurutdinovDOMOEZz.t.
15025L. RobertsCSCAUSz.t.
16124S. ChavanelCOFFRAz.t.
17196I. IsasiEUSSPAz.t.
18072L. BernucciFASITAz.t.
19143L. BrochardBOUFRAz.t.
20204S. DumoulinAGRFRAz.t.
46053E. DekkerRABNEDz.t.


Klassement na dertien etappes:

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 001L. ArmstrongDISUSA50.13.50
2 057M. RasmussenRABDEN00'38'''
3 101C. MoreauCAFRA02'34''
4 021I. BassoCSCITA02'40''
5 061S. BoteroPHOCOL03'48''