Franse politie ondervraagt Dario Frigo

De Franse politie heeft Dario Frigo meegenomen naar het politiebureau in Courchevel. De Italiaan werd vandaag ondervraagd. Hij is niet begonnen aan de elfde etappe.

De politie heeft een eerste verklaring uitgegeven waarin staat dat in een auto die door Frigo's vrouw werd bestuurd dopingproducten zijn aangetroffen. Het gaat om tien doses EPO. Een woordvoerder van zijn ploeg Fassa Bortolo heeft de aanhouding inmiddels bevestigd: ”De politie kwam om half acht, arresteerde hem en nam hem mee voor ondervraging. Het is een zaak die alleen de rijder aangaat en niet het team.” Momenteel staat Frigo 52e in het algemeen klassement, op ruim twintig minuten van Lance Armstrong.

In 2001 raakte Frigo al eens betrokken bij een dopingrel. Toen vond de politie bij een inval (tijdens de Giro) in zijn hotelkamer diverse dopingproducten. Frigo ontkende ze te hebben gebruikt; het was 'voor het geval dat'. Hij werd toen een half jaar geschorst. De 31-jarige Italiaan heeft grote wedstrijden gewonnen: het Kampioenschap van Zrich, Parijs-Nice, de Catalaanse Wielerweek en in 2002 n etappe in de Ronde van Frankrijk.

Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc haalt hard uit naar Frigo: ”Als de beschuldigig wordt bevestigd, dan is hij een recidivist. Hij maakt deel uit van een generatie renners die zo snel mogelijk moet verdwijnen om plaats te maken voor jongeren die meer respect hebben voor de ethiek.”

Update:
Zo pas zijn Dario Frigo en zijn vrouw door het gerecht op borgtocht terug vrijgelaten. De aanhouding van het koppel is niet langer nodig, maar ze blijven wel onder toezicht van het gerecht. Ondertussen benadrukt Fassa Bortolo dat de ploeg niks te maken heeft met dit incident. Als het gerecht bewijzen heeft tegen Frigo wordt hij dan ook ontslagen.