Londen organiseert OS 2012

Het Internationaal Olympisch Comité heeft in Singapore na vier stemrondes besloten dat Londen de Olympische Spelen in 2012 mag organiseren.

Er waren vijf kandidaten die nog streden om de organisatie van de Olympische Spelen in 2012: Moskou, Madrid, Parijs, Londen en New York. De grote favoriet was Parijs, kort daarachter Londen en vervolgens Madrid. New York en Moskou leken op voorhand de kleinste kans te hebben.

Er waren verschillende stemrondes, totdat er een meerderheid van de stemmen voor één stad was, was er nog geen beslissing. Leden uit de landen waarvan nog steden in de race waren, mochten niet meestemmen. Als eerste viel Moskou af als kandidaat, de volgende afvaller was New York. Het ging dus tussen drie Europese steden: Madrid, Parijs en Londen.

De organisatoren in Madrid hoefden niet meer in spanning te zitten, want zij waren de volgende afvallers. Het ging, zoals van tevoren verwacht werd, tussen Parijs en Londen. IOC-voorzitter Jacques Rogge hield de Fransen en Engelsen nog even in spanning, na een klein uur en een hapje en drankje voor de leden werd de uitslag bekend. Rogge gaf als van tevoren gepland iets voor twee uur Nederlandse tijd de uitslag, Londen mag de Olympische Spelen in 2012 organiseren.

Londen heeft 7,3 miljoen inwoners en organiseerde eerder in 1908 en 1948 de Olympische Spelen.