WRC: Solberg valt uit

Sebastien Loeb eindigt dag één van de Rally van Cyprus op een plaats die hem bekend is namelijk de eerste. De Fransman blijft domineren op de rallypaden, helemaal nu in deze rally zijn grootste concurrenten problemen kennen of uit zijn gevallen.

Stage 1
Petter Solberg begon de dag goed door de eerste stage te pakken en als enige onder de 37 minuten grens te duiken. Tweede werd Loeb op 2.7 sec, Gardemeister met Ford werd derde op zes seconden. Proef nummer één doet meteen al eer aan het feit dat Cyprus als een zware rally te boek staat. Grönholm moet op de stage stoppen vanwege een probleem en zijn teammaat Märtin verliest twee minuten met een lekke band. Bij Mitsubishi hebben Rovanperä en Panizzi allebei problemen met de versnellingsbak.

Stage 2
Loeb en Solberg wisselden plaatsen op stage twee, nu was de Fransman met 11.9 sec. sneller dan de Noor. Teammaat van Loeb, Duval, werd derde op 9.2 sec. Gilles Panizi bleef op deze proef last houden van zijn versnellingsbak en verloor hierdoor rond de twee minuten. Rovanperä deed het wel goed met de Mitsubishi en pakte plaats vijf.

Stage 3
Stage drie is de kortste van de hele rally met zijn 7.57 kilometer. Na deze proef keren de coureurs ook terug naar het servicepark waar de auto’s weer kunnen worden gemaakt. Ondanks het feit dat Loeb nog steeds als eerste over de proeven moet is hij ook hier weer de snelste met een verschil van 12.3 sec. op Solberg. Duval valt met de Citroën ver terug door problemen met het gas, hij verliest hierdoor 1.40 min. Panizzi heeft ook op deze proef problemen met de bak maar rijdt hem wel uit.

Stage 4
Nadat de auto’s in het servicepark waren gerepareerd en nagekeken ging men op weg naar stage vier. Dit was weer een herhaling van de drie ritten van vanochtend waarbij nu dus stage één, Lagoudera-Spilia, weer werd verreden. Nu pakte Loeb de snelste tijd en vergroot hiermee zijn voorsprong in het algemeen klassement naar 41.1 sec. op Solberg. De Noor heeft een probleem met zijn Subaru, hij rijdt namelijk rond met een kapotte turbo. De reparatie mag pas na stage zes plaatsvinden dus hij zal veel tijd gaan verliezen.

Stage 5
Loeb domineert nu de race nu zijn voornaamste concurrent Solberg met turbo problemen kampt. De Citroën rijder pakt zijn vierde stage overwinning van de rally voor Manfred Stohl. De rijder van het OMV team is inmiddels opgeklommen naar plaats drie in het algemeen klassement. Märtin pakt de derde tijd op de stage vlak voor de oudere broer van Petter, Henning Solberg.

Stage 6
De laatste stage van de dag zorgt voor weinig verrassingen, weer pakt Loeb de overwinning. Hij ligt nu twee minuten voor op de nummer twee in het klassement, Manfred Stohl. Petter Solberg valt op deze proef uit, nadat hij al problemen kende met de turbo moest hij nu definitief stoppen vanwege een elektronisch probleem. Gardemeister en Märtin eindigen op plaats twee en drie op deze proef.

Algemeen klassement na dag 1:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.S. LoebCitr2:01:10.8
2.M. StohlCitr2:03:15.0+2:04.2
3.H. SolbergFord2:04:12.6+3:01.8
4.M. MärtinPeug2:04:27.6+3:16.8
5.A. WarmboldFord2:04:55.1+3:44.3