Vooruitblik rally van Zweden

Morgen zal de Rally van Zweden van start gaan. De rally is dit jaar 1750,32 km. lang, hiervan zal 359,87 km. worden verreden over twintig special stages. Deze stages zijn de getimede stukken waarover het algemeen klassement wordt opgemaakt.

Deze wedstrijd wordt verreden over sneeuw en ijs, dit heeft als gevolg dat er wordt gereden met banden voorzien van spikes. Daarnaast zullen de coureurs op moeten letten voor de verraderlijke sneeuwwallen die langs het parcours liggen.

Het is de tweede rally die meetelt voor het seizoen 2005 van het World Rally Championship. Sebastien Loeb staat in het algemeen klassement op de eerste plaats na zijn overwinning in de rally van Monte Carlo, Gardemeister staat tweede en Gilles Panizzi derde.

De Scandinavische rijders zijn altijd ijzersterk tijdens deze rally. Vorig jaar was daar echter ineens de Fransman Sebastien Loeb. Hij won toen met zijn Citroën Xsara WRC en hield alle Scandinavische tegenstand achter zich, iets wat nog nooit voor was gekomen. Het duo Grönholm – Rautiainen werd toen tweede met een Peugeot 307 WRC en op de derde plaats eindigde het duo Solberg – Mills met hun Subaru Impreza WRC.

Dit jaar zal het moeilijk worden voor Loeb om dat kunstje te herhalen. Omdat hij de vorige rally heeft gewonnen en dus nummer één in het klassement staat moet hij vrijdag als eerste over de specials heen. Wanneer er verse sneeuw op de proeven ligt dan zal de Fransman als sneeuwploeg dienen voor de andere teams en hiermee flink wat seconden per proef verliezen. De weersvoorspelling voor vrijdag geeft aan dat er lichte sneeuw kan gaan vallen, waarna de temperatuur weer kan stijgen tot boven de 0 graden, met kans op regen. Het is dus niet te voorspellen hoe het parcours er morgen voor de coureurs bij ligt.

Toch blijft Loeb met zijn Citroën een kanshebber voor de overwinning. Als hij ervoor zorg dat zijn achterstand op de eerste dag beperkt blijft, dan maakt hij nog een kans op een overwinning. Op de laatste twee dagen van de rally wordt namelijk de koploper van het algemeen klassement van de rally als eerste de special stage opgestuurd.

Een favoriet voor de eindoverwinning is niet echt te noemen aangezien het in het WRC altijd wel spannend is. Naast de gebruikelijke kandidaten om te winnen zoals de Scandinavische rijders, en voormalig wereldkampioenen, Solberg en Grönholm is het heel goed mogelijk dat iemand anders zondag op het hoogste podium staat.


Petter Solberg in actie