Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 9

Dit weekend werd de negende speelronde van de Eredivisie afgewerkt. AZ won eindelijk weer eens een wedstrijd, Ajax verspeelde punten tegen Roda JC, PSV wist niet te winnen op bezoek bij FC Utrecht, en FC Twente werd de nieuwe koploper door een overwinning op Heracles Almelo.

Vitesse heeft de tweede thuiszege van het seizoen weten veilig te stellen. In Arnhem werd Sparta Rotterdam met 2-0 verslagen. Het was Nilsson die Vitesse na een half uur op voorsprong zette. Vlak voor rust had Ajax-huurling Bodul de kans om Sparta langszij te krijgen, maar zijn schot eindigde op de paal. Een saaie eerste helft werd gevolgd door een boeiende tweede helft, met kansen voor beide ploegen. De paal stond echter weer in de weg voor Bodul, en aan de andere kant kreeg ook Nilsson de bal niet in het net. Vlak voor tijd zorgde invaller Pluim, die net een minuut in het veld stond, voor de beslissing in de wedstrijd, hij maakte de 2-0. Door de overwinning staat Vitesse op de achtste plaats, Sparta is terug te vinden op de zestiende plek.

RKC Waalwijk heeft de overwinning van vorige week op Roda JC geen goed vervolg kunnen geven. Op bezoek bij Feyenoord werd met 3-0 verloren. Feyenoord had in de eerste helft genoeg kansen om te scoren tegen RKC, maar slechts eenmaal werd het net gevonden. Op aangeven van Van Bronckhorst kon Slory de 1-0 maken. Na rust kreeg RKC meer ruimte van Feyenoord, maar tot een goal kwam het niet. Een kwartier voor tijd vervloog zelfs alle hoop op een punt, nadat RKC'er Varela de bal in de kluts met Tomasson de bal achter zijn eigen keeper schoof. In de blessuretijd maakte Wijnaldum er nog 3-0 voor Feyenoord van.

De tegendoelpuntloze periode bij Ajax is voorbij. Roda JC wist Ajax-keeper Stekelenburg tweemaal te passeren. Ook Ajax scoorde tweemaal, en verspeelde door het gelijkspel twee punten. Ajax begon goed aan de wedstrijd en kwam via een penalty van Suárez op voorsprong. Amper een minuut later wist Roda, tot dan toe nog amper gevaarlijk geweest, al de gelijkmaker binnen te tikken. Roda kwam beter in de wedstrijd, en wist in de tweede helft zelfs op voorsprong te komen via Bodor. Ajax ging wanhopig op zoek naar de gelijkmaker en vond die in een vrije trap van Suárez. In de 81e minuut kwam Ajax met tien man te staan nadat Emanuelson de rode kaart voorgeschoteld kreeg, hierna creëerde Ajax amper nog kansen, en mocht zich na afloop nog gelukkig prijzen dat Roda verzuimde het overwicht in spelers om te zetten in een doelpunt.

Het duel tussen de nummer 1 PSV en de nummer 5 FC Utrecht leek op voorhand een topper te zijn, maar beide ploegen konden die reputatie niet waarmaken. FC Utrecht - PSV eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. De beste kansen in de eerste helft waren voor FC Utrecht, maar PSV-keeper Isaksson wist zijn doel schoon te houden. Vooral Van Wolfswinkel had enkele goede kansen maar als Isaksson niet in de weg stond was het de paal die een doelpunt wist te voorkomen. In de tweede helft bleef Utrecht de betere ploeg, maar ook PSV kwam er een keer uit via Bakkal. Zijn schot belandde echter op de paal, en in de rebound wist Reis niet te scoren. In de slotfase kwam PSV met tien man te staan, Dzsudzsák kreeg zijn tweede gele kaart en kon vertrekken.