Square Enix doet overnamebod op Eidos

Financieel heeft Eidos geen rooskleurig jaar achter zich. Niet alleen lagen de verkopen van Tomb Raider achter op de verwachtingen, maar de aandelenkoers kelderde ook nog eens tot een dieptepunt. Eerder poogde Infogrames/Atari al een overname en er gingen ook geruchten dat Warner Bros. van plan was om de studio over te nemen. Nu is het bestuur van Eidos akkoord gegaan met een overnamebod, maar dan wel van het Japanse Square Enix. De ontwikkelaar van onder andere Final Fantasy is bereid veel te betalen, want het bod van 84,3 miljoen pond zit heel ver boven de marktwaarde van Eidos.

Voor Square Enix is de overname vooral een manier om zijn positie in de Westerse markt te verstevigen. President Yoichi Wada gaf in het persbericht aan dat Eidos een hoop sterke franchises heeft zoals Tomb Raider die interessant zijn voor de grote markt. De verscheidene kwaliteitsproducten die de twee studio's ontwikkelen moeten ervoor zorgen dat klanten met verschillende voorkeuren bediend kunnen worden.

Eidos is a talented developer and publisher of interactive entertainment products with a broad portfolio of highly successful mass market franchises, led by Tomb Raider, one of the most successful videogame franchises of all time.

Eidos maintains a strong reputation for high quality development and proven expertise in creating characters and storylines that appeal to consumers. Eidos' products are highly complementary to our business and will accelerate our aggressive expansion into Western markets.

We believe that wide range of both companies' quality products encompassing major genres will enable us to meet diversified customers' expectations upon a global basis.

Of de overname doorgaat is nog niet zeker. Eerst moet 75% van de aandeelhouders van Eidos nog akkoord gaan met de overname. Of dat gebeurt zal blijken op de aandeelhoudersvergadering van maart. Het bestuur zal de aandeelhouders in ieder geval aanraden om akkoord te gaan.


De laatste Tomb Raider voldeed niet aan de verwachtingen van Eidos