Activision aangeklaagd

De ontwikkelaar van Call of Duty: Finest Hour, Spark Unlimited, klaagt Activision aan voor 10 miljoen dollar om reden van fraude, contractbreuk en het stelen van medewerkers en ideeën.

Call of Duty: Finest Hour is een groot succes geweest, ondanks de matige cijfers, en is een belangrijke game geweest voor Activision tijdens het vakantie-seizoen. Meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht en het spel stond in de top-10 van verkochte games tot Februari 2005. Het spel werd ontwikkeld door een onafhankelijke game-ontwikkelaar genaamd Spark Unlimited.

Gezien het succes van Finest Hour kwam het niet als een verrassing dat er een vervolg werd aangekondigd door Activision. Deze wordt echter ontwikkeld door interne studio's van Activision zelf. Op dezelfde dag kondigde Spark Unlimited ook aan dat ze een contract zijn aangegaan met Atari om games te maken voor de next-gen consoles.

De reden voor deze splitsing is een tijd lang onbekend gebleven, maar is dus nu bekend geworden. Spark wil 10 miljoen dollar schadevergoeding van Activision en ze proberen de release van Call of Duty: Big Red One tegen te houden. Activision wordt ervan beschuldigt fraude te hebben gepleegd, evenals contract breuk. Volgens Spark stond er in het contract dat ze ook het vervolg op Finest Hour mochten ontwikkelen, in totaal zelfs drie games. Maar Activision heeft hiervan dus afgezien en ontwikkelt de twee vervolgen in hun eigen studio's en zegt nu dat ze nooit hebben toegezegd dat Spark de vervolgen mocht ontwikkelen.

"Activision induced Spark into reducing and delaying certain of its rights under the contract by falsely promising that it would continue to partner with Spark to develop the second and third titles in the Finest Hour line, when in fact Activision had already decided to bring the development of the sequel in-house at Activision so it could realize an even higher level of profit on the sequels than it had on the original game." Aldus Spark.

Maar daar houdt de aanklacht niet mee op. Activision wordt ook aangeklaagd om het feit dat ze de ideeën en verschillende werknemers van Spark hebben afgepakt. Volgens de aanklacht wilde Activision hiermee Spark zo verzwakken dat ze hun rechten niet meer konden verdedigen. Een andere beschuldiging is dat Spark extra heeft moeten werken om een online-mode (die niet in de originele planning stond) in het spel te maken, maar dat ze hiervoor niet betaald zijn. Spark wil nu dus geld zien en de ideeën van hun (die gebruikt zijn in Red Big One) willen ze graag terug.

Zoals met veel rechtszaken lijkt dit het begin van een langslepende rechtzaak tussen Spark en Activision. Meestal wint degene met het meeste geld, wat in dit geval Activision is.