Gamer moordt vanwege verkoop zwaard

In China heeft een gamer een andere speler vermoord omdat hij een virtueel zwaard had verkocht dat niet van hem was. Qui Chengwei (41) vertelde een rechtbank in Shanghai dat hij een medespeler, Zhu Caoyuan, met meerdere messteken om het leven heeft gebracht omdat deze laatste de Dragon Sabre van Qui had verkocht uit de online-game Legend of Mir III.

Qui had het wapen samen met een vriend gewonnen, en had het aan Zhu uitgeleend. Zhu verkocht het wapen vervolgens voor omgerekend 871 dollar. Qui deed aangifte bij de politie van de diefstal maar werd verteld dat het eigendom van virtuele items niet beschermd is bij de wet. Zhu beloofde het geld terug te geven, maar bij Qui sloegen de stoppen door. Hij ging naar het huis van Zhu waar hij het slachtoffer meerdere keren in de borstkas stak.

Qui gaf zichzelf over aan de politie, en zei dat het nooit zijn bedoeling was geweest om Zhu te vermoorden. De rechtbank heeft nog geen oordeel geveld, maar de meerdere opties die de rechtbank tot haar beschikking heeft kunnen allen leiden tot de doodstraf.

Het incident heeft een discussie op gang gebracht in China over de wettelijkheid van virtueel bezit in online games. In november 2003 had een speler van het spel Red Moon al Internet game provider Arctic Ice Technology aangeklaagd toen hij er achter kwam dat al zijn zuur verdiende items en geld opeens verdwenen waren.