Merkel wil NAVO-aanval snel ophelderen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft alsnog 'een snelle opheldering' van de luchtaanval bij Kunduz in Noord-Afghanistan beloofd. Eerder dit weekeinde bleef haar minister van Defensie, Franz Josef Jung (CDU), ondanks scherpe internationale kritiek bij zijn verklaring dat de aanval gerechtvaardigd was.

Volgens hem zouden er 56 Talibanstrijders zijn omgekomen, en geen burgers. Gisterenavond zei Merkel dat 'de situatie gecompliceerd' was, maar 'als er burgerslachtoffers geweest zijn, dan betreur ik dat natuurlijk ten zeerste'.

De NAVO kwam dit weekeinde met andere cijfers dan het Duitse ministerie: er zouden 125 doden zijn gevallen, onder wie zeker 20 burgerslachtoffers. De omstreden luchtaanval op twee tankwagens vol benzine werd vrijdagochtend uitgevoerd door een Amerikaans vliegtuig. De opdracht werd gegeven door een bevelhebber van de Duitse Bundeswehr.

De door de Taliban gekaapte tankwagens vormden volgens de Duitse minister Jung een 'concreet gevaar', omdat ze direct konden worden gebruikt om aanslagen te plegen op Duitse soldaten. De Taliban hebben de afgelopen weken meerdere malen met aanslagen op Duitse doelen gedreigd, met het oog op de aanstaande verkiezingen in Duitsland.

De Amerikaanse krant The Washington Post berichtte daarop dat meerdere burgers zich bij de tankwagens bevonden toen de bommen werden afgevuurd. Ze zouden door de Taliban gedwongen zijn geweest de wagens los te trekken toen die waren vastgelopen in het zand. Volgens de krant zou het bevel voor de aanval zijn gegeven op basis van slechts één Afghaanse informant. Een hoge officier van de Bundeswehr in Kunduz zegt dat informatie wel van meer bronnen afkomstig was.

Ook de Amerikaanse NAVO-generaal Stanley McChrystal, die zaterdag in Kunduz onder meer een ziekenhuis bezocht, heeft gezegd dat er burgerslachtoffers zijn gevallen. Tijdens een bijeenkomst in Stockholm van EU-ministers van Buitenlandse Zaken is de aanval scherp veroordeeld. De Franse minister Bernard Kouchner noemde de aanval 'een grote fout'. Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner sprak van een tragedie.

In Duitsland speelt nu de vraag of het land feitelijk in een oorlog verwikkeld is geraakt. De Duitse aanwezigheid kan daarmee een cruciaal thema worden bij de komende verkiezingen.


Merkel wil NAVO-aanval snel ophelderen  (foto: DAG)