Vrees VS voor aanval Noord-Korea op Hawaii

De Verenigde Staten maken zich zorgen over een mogelijke aanval van Noord-Korea op Hawaii. Washington heeft wapens voor het onderscheppen van raketten en radarapparatuur naar Hawaii overgebracht om goed voorbereid te zijn op een Noord-Koreaanse actie.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates gisteren gezegd. "Ik denk dat we in een goede positie verkeren als het nodig mocht zijn Amerikaans grondgebied te beschermen", aldus Gates.

De spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap zijn in de afgelopen maanden hoog opgelopen. Vorige week stelde het bewind in Pyongyang dat het nieuwe atoomwapens gaat maken. De verklaring was een reactie op het besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Noord-Korea sancties op te leggen.

In een VN-resolutie is onder meer een totaal verbod op wapenexporten uit Noord-Korea opgenomen. Ook is landen opgeroepen geen financiële overeenkomsten meer met Noord-Korea te sluiten, behalve voor humanitaire doeleinden. De sancties tegen Noord-Korea zijn een straf voor een recente nucleaire test in de communistische staat en de lancering van een langeafstandsraket.

Vrees VS voor aanval Noord-Korea op Hawaii  (foto: ANP)