Gebruik taser wekt weerstand

Arrestatieteams van de politie en marechaussee krijgen vanaf 1 mei de beschikking over het omstreden stroomstootwapen 'de taser'. Er bestaat echter volop twijfel over de noodzaak van dat wapen. Ook de Nederlandse Politiebond twijfelt aan de noodzaak het stroomstootwapen in te voeren.

 

Een verdachte die een bedreiging vormt kan met 50.000 volt uit de taser worden geveld. De tasers worden een jaar lang uitgeprobeerd door zeven arrestatieteams voordat tot invoering wordt besloten. Vooral de korpschefs zijn sterk voorstander van dit stroomstootwapen. Het is niet de bedoeling dat de 'gewone' politie het wapen krijgt.

Tot nu toe zijn de arrestatieteams uitgerust met een vuurwapen, een hond en een wapen dat een klein zakje met kogeltjes afvuurt, de zogenoemde 'beanbag', deze kan alleen bij lange afstanden worden ingezet. De taser zou volgens de politietop een zeer goede aanvulling zijn om onnodige dodelijke slachtoffers te voorkomen.

Ruud Bosgraaf van Amnesty International heeft echter een andere mening over het invoeren van de taser: "De drempel om het te gebruiken ligt een stuk lager, waar arrestatieteams nu verbaal en fysiek een dreigende situatie oplossen, grijpen ze straks mogelijk naar het stroomstootwapen".

Politiesocioloog en wapendeskundige Jaap Timmer denkt daar anders over: "Arrestatieteams zullen altijd naar het minst zware middel zoeken" en gaf ook nog een leuke vergelijking, "Als twee of drie at'ers bovenop je springen, moet je echt langs de tandarts. Terwijl de taser geen blijvende schade oplevert. Ieder mens zou voor het laatste kiezen".