Frankrijk keert volledig terug in NAVO

Frankrijk zal terugkeren in de militaire commandostructuur van de NAVO. President Nicolas Sarkozy heeft dat vandaag gezegd in Parijs. Volgens hem is deze stap in het belang van Frankrijk en van Europa.

Frankrijk trok zich in 1966 terug uit het militaire commando van de NAVO. Dat gebeurde onder het bewind van president Charles de Gaulle, die vond dat de Verenigde Staten een te grote rol speelden in het miltaire bondgenootschap. Het NAVO-hoofdkwartier en het centrale commando verhuisden daarop van Frankrijk naar België.

De volledige terugkeer van Frankrijk in de NAVO werd al langer verwacht. Sarkozy zinspeelde er vorig jaar al op. Woensdag zei hij geen reden te zien om de stap langer uit te stellen. Volgens hem wint Frankrijk aan invloed als het op de plek zit waar de beslissingen worden genomen.

Nog voor Sarkozy zijn besluit had aangekondigd, werd het al verwelkomd door NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer en EU-buitenlandvertegenwoordiger Javier Solana. Volgens De Hoop Scheffer is de Franse terugkeer goed voor het bondgenootschap en voor Frankrijk zelf. Alle NAVO-lidstaten staan volledig achter het Franse voornemen, aldus een NAVO-woordvoerder.

Nicolas Sarkozy.  (foto: ANP)