Nederlandse homo's woedend op paus

De Stichting Vrienden van de Gay Krant begint een wereldwijde actie tegen voor homo’s discriminerende uitspraken van de paus en andere vertegenwoordigers van het Vaticaan. Zij wil vooral het spreekrecht van de Rooms-Katholieke Kerk in de Algemene Vergadering van de VN aan de orde stellen.

Dat heeft de krant gisteren laten weten. De redactie van de Gay Krant is maandagochtend overspoeld met telefoontjes, mailtjes en brieven, waarin woedend werd gereageerd op recente uitspraken van Vaticaanse zegslieden. Zo noemde de paus eind vorige maand homoseksueel gedrag "een vernieling van Gods werk” en verzette het Vaticaan zich tegen de poging van Frankrijk en Nederland om de VN-lidstaten ertoe te bewegen een einde te maken aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit.

De VN-verklaring werd vorige maand door minister Maxime Verhagen ingediend in New York. Hij kreeg de steun van 66 van de 192 VN-lidstaten. 58 landen stemden voor een tegenverklaring die was ingediend door Egypte en Syrië. De tekst daarvan werd volgens Gay Krant-columnisten oud-fractievoorzitter van D66 Boris Dittrich door de vertegenwoordigers van de paus ingefluisterd aan Egypte. "Erkenning van de rechten van homoseksuelen leidt onherroepelijk tot legalisering van pedofilie, bestialiteit en incest."

Dittrich laat in de Gay Krant weten welke landen met de door het Vaticaan gedicteerde tekst meetekenden: "Dan moet je denken aan het neusje van de zalm op mensenrechtengebied, zoals Iran, Irak, Saoedi-Arabië, Egypte, Pakistan, Oeganda en Senegal."


Nederlandse homo's woedend op paus  (foto: DAG)