Rampenoefening sluit af met grote reddingsoperatie

De nationale rampenoefening, Waterproef, die maandag in gang is gezet, zal vandaag afsluiten met een grote multidisciplinaire reddingsdemonstratie op het Nijkerkernauw bij het Gelderse Nijkerk.

De grootscheepse watersnoodrampoefening was een test om te bekijken hoe het met de onderlinge samenwerking tussen de rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen gesteld is, wanneer zich de ergst mogelijke overstroming voordoet. In het hele land zijn verschillende overstromingsscenario's getest. Het ging hierbij om een zogenoemde bestuurlijke oefening. Dat wil zeggen dat de hulpdiensten en bestuurders op papier bedachten wat er nodig zou zijn om de schade te beperken.

De meeste van de bedachte maatregelen zijn niet echt uitgevoerd, maar dat betekent niet dat er voor het publiek niets te zien was. Afgelopen week zijn op verschillende plaatsen in het land honderden mensen geëvacueerd en in Katwijk werden zandzakken gelegd op zwakke plekken in de kustverdediging.

Het idee voor de oefening is ontstaan na orkaan Katrina. Deze stormdepressie sloeg in 2005 verwoestend toe in de Amerikaanse stad New Orleans. Uit de oefeningen is gebleken dat Nederland niet klaar zou zijn voor een watersnoodramp, lieten de organisatoren weten.