Grote evacuatie booreiland Noordzee

De Kustwacht heeft dinsdagavond 175 werknemers van een booreiland in de Noordzee geëvacueerd, omdat een op drift geraakt schip het platform dreigde te rammen. Dat liet de Kustwacht woensdagochtend weten.

Het 90 meter lange koelschip Ice Flowers was in de problemen gekomen doordat de hoofdmotor het had begeven. Door harde wind en stroming dreef het vaartuig richting het boorplatform van Total E&P Nederland, dat 80 kilometer ten noordwesten van Den Helder ligt. Op dat moment waren er 198 mensen aan het werk. Omdat een sleepboot niet op tijd ter plaatse kon zijn, is overgegaan op evacuatie.

De Kustwacht heeft de werknemers met twee helikopters naar een nabijgelegen booreiland gebracht dat groter en steviger is, vertelde een woordvoerder. Rond 00.45 uur passeerde het koelschip het booreiland op korte afstand en was het gevaar geweken. De medewerkers zijn daarna weer teruggebracht.

Het onder Panamese vlag varende Ice Flowers was op weg naar de Franse havenstad Brest, aldus de zegsman. Waar het schip vandaan kwam is nog onduidelijk. Een sleepboot die later arriveerde brengt het naar een haven, waarschijnlijk die van Ijmuiden of Delfzijl.