Moskee waarschuwt gemeente over radicale moslims

De As-Soenah moskee in Den Haag heeft de gemeente ingelicht over een groep radicaliserende moslimjongeren. Dat laat gemeenteraadslid voor de Islam Democraten Abdoe Khoulani vrijdag weten na een bericht in het AD. De jongeren zijn niet meer welkom in de moskee.

Het gaat om een groep van vijftien tot twintig jongeren, zo heeft Khoulani uit gesprekken met het moskeebestuur begrepen. Een aantal van hen was volgens Khoulani voorheen vaste bezoeker van de moskee, een aantal komt van elders. "Ze vormden een groepje dat samen lezingen gaf op verschillende moskeeën."

De jongeren zetten zich volgens Khoulani af tegen de westerse samenleving. "Ook verketteren ze vooraanstaande gematigde moslimgeleerden." Het is nog niet gekomen tot oproepen om mensen te doden. "Dan was het een koud kunstje geweest hen op te pakken."

Khoulani neemt aan dat de jongeren door de AIVD in de gaten worden gehouden. "Die jongens zijn de weg kwijt. We moeten voorkomen dat een nieuwe Hofstadgroep ontstaat."

De moskee heeft door imam Fawaz Jneid geen beste reputatie. Jneid kwam in het verleden onder meer in het nieuws toen hij Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh vervloekte. Vorig jaar liet de gemeente al weten dat de toon van de imam gematigder is geworden. Sinds enkele weken heeft de moskee een nieuw en jonger bestuur. "Ik weet niet zeker of het vorige bestuur de gemeente zou hebben ingelicht. Zij waren wat ouder en zouden misschien bang geweest zijn om als verrader te worden gezien."

Het nieuwe bestuur wil volgens Khoulani niet in verband worden gebracht met 'dit soort groepen'. Ook zou het bestuur goede gesprekken hebben gehad met de nieuwe burgemeester Jozias van Aartsen. Daarbij is onder meer naar voren gebracht dat de moskee van naam wil veranderen.