Georgië meldt neerhalen Russisch toestel

Georgië heeft vandaag gezegd een onbemand Russisch verkenningsvliegtuigje te hebben neergehaald boven zijn grondgebied in de buurt van Zuid-Ossetië, de afvallige regio waar het kortgeleden met Rusland oorlog om voerde.

Het toestel werd maandag door Georgische politieagenten neergeschoten bij Tsiteljoebani, dat ook dicht bij de centraal gelegen stad Gori ligt, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken. Het Russische ministerie van defensie sprak het bericht tegen en noemde het een 'provocatie'.

Na de oorlog van vorige maand bleef de situatie in Georgië gespannen. Zondag werd een Georgische politieman gedood en raakten er drie gewond toen ze door Abchazische strijdkrachten onder vuur werden genomen. Maandag raakten twee Georgische agenten gewond toen ze bij een poging een onderzoek naar de schietpartij in te stellen op een landmijn stapten.

Rusland liet na zijn terugtrekking uit onomstreden Georgisch grondgebied bijna achtduizend militairen achter in Zuid-Ossetië en de andere afvallige Georgische regio Abchazië, en wil die troepen daar permanent stationeren. Het heeft beloofd zijn soldaten die zich nog rond de twee regio's bevinden, terug te trekken zodra in deze bufferzones tweehonderd waarnemers van de Europese Unie zijn gevestigd, wat op 1 oktober zal gebeuren.