Almere klaagt Nuon aan vanwege stadsverwarming

De gemeente Almere sleept Nuon voor de rechter vanwege de prijs voor stadsverwarming. Dat meldt de gemeente donderdag. In Almere zijn zo'n veertigduizend van de zeventigduizend woningen aangesloten op stadsverwarming.

Inwoners van Almere met stadsverwarming betalen meer dan bewoners die zijn aangesloten op gas, zegt een gemeentewoordvoerder. In afspraken met Nuon, gemaakt in 1995, is juist vastgelegd dat stadsverwarming niet duurder zou zijn, aldus het gemeentebestuur in een verklaring.

Tussen de gemeente en Nuon is al enige tijd een 'welles-nietes-spelletje' gaande, zegt de woordvoerder. De rechtbank in Arnhem zal zich nu over de zaak buigen. Voor de rechtsgang heeft de gemeente driehonderdduizend euro vrijgemaakt.  Nuon kon donderdagmiddag niet direct een reactie geven.

Bij stadsverwarming wordt warm water gebruikt om huizen en leidingwater te verwarmen. Het water komt van elektriciteitscentrales. Bij het opwekken van stroom in deze centrales ontstaat veel restwarmte. Die restwarmte wordt gebruikt voor stadsverwarming.