Liechtenstein-banken: Fiod heeft beet

Negentien Nederlandse particulieren en twee Nederlandse bedrijven komen voor op de cd-rom waarop gegevens staan van geheime rekeningen in Liechtenstein. De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft deze informatie ontvangen van de Duitse fiscus, die het schijfje in handen heeft gekregen. De Belastingdienst analyseert nu de aangiften van de betrokkenen en zal zonodig naheffingen opleggen met boetes of een strafrechtelijke aanpak instellen.

Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Hij vermoedde al dat op het schijfje Nederlanders stonden. In Duitsland ontstond ophef omdat de cd-rom tot woede van het ministaatje Liechtenstein door een oud-bankmedewerker was verkocht aan Duitsland. De namen van zeker 700 Duitsers staan erop. Vorige week werd in deze affaire de eerste belastingontduiker in Duitsland veroordeeld.

Verder schrijft De Jager dat de fiscus 430 miljoen euro aan naheffingen heeft opgelegd aan Nederlanders met een geheime (code-)rekening in Luxemburg en voor ander heimelijk vermogen en onroerend goed in het buitenland. De fiscus probeert in deze langlopende projecten zwartspaarders te achterhalen. Van de 430 miljoen euro staat 248 miljoen vast, omdat er geen beroep meer mogelijk is. Het restant wordt nog betwist. Er lopen nog ongeveer 1400 bezwaar- en beroepsprocedures, aldus de staatssecretaris.