Fortis keldert op bloedrode beursdag

Geruchten dat Fortis opnieuw kapitaal moet aantrekken, doen het aandeel van de bank vandaag kelderen. Op het voorlopig dieptepunt stond de koers op 7,77 euro, een verlies van 18 procent. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bekijkt momenteel "de situatie bij Fortis". Dat zei Hans Hoogervorst, de voorzitter van de AFM, vanochtend in een interview met BNR Nieuwsradio.

De AFM, die toezicht houdt op het gedrag van personen en instellingen op de financiële markten, stelt vragen aan Fortis in verband met de onverwachte kapitaaltekorten. Volgens Hoogervorst gaat het echter niet om een diepgaand onderzoek. Ook was hiertoe al besloten voordat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) met hun eis voor een onderzoek kwam.

De beurzen in heel Europa duikelen momenteel omlaag op aanhoudende zorgen over de kredietcrisis, de economische situatie en de hoge olieprijzen. Vooral financiële waarden worden opnieuw hard gedumpt. De Amsterdamse AEX-index stond even op 380 punten, een verlies van 4 procent. De Belgische index, waarin het Belgisch-Nederlandse Fortis nog zwaarder weegt, verloor op dat moment zelfs 5 procent. Momenteel zijn de markten weer iets opgekrabbeld, al staan alle AEX-fondsen nog (diep) in de min. De olieprijs, die vandaag opnieuw een opmars ingezet heeft richting de 150 dollar per vat, zorgt ervoor dat alleen zwaargewicht Royal Dutch Shell het verlies weet te beperken.