Boetes voor alcoholverkopers Terschelling

Acht winkels en horecagelegenheden op Terschelling hebben de afgelopen dagen boetes gekregen omdat ze alcohol verkochten aan te jonge klanten. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) voert intensieve controles uit op het eiland, dat een slechte naam heeft wat betreft alcoholconsumptie van jongeren. Naast de boetes werden twee schriftelijke waarschuwingen gegeven.

Volgens de VWA werd in supermarkten, een slijterij en cafes alcohol verkocht aan te jonge kinderen. Met name op campings werd ook door kinderen onder de 16 veel gedronken, stelde de VWA vast. Twee ondernemers werden agressief tijdens de controles. De VWA heeft met de politie overlegd, maar er is niemand aangehouden.

Kinderen onder de 16 mogen geen alcohol kopen. Voor sterke drank geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar. Winkeliers en cafebazen die alcohol verkopen zonder eerst met een identiteitsbewijs te controleren of de koper wel oud genoeg is, riskeren een boete die kan oplopen tot 3600 euro. De VWA controleert de horeca in de zomermaanden tijdens verschillende evenementen, zoals de Sneekweek, de Nijmeegse Vierdaagse en de Tilburgse Kermis. Dan wordt ook meteen gekeken of wordt gerookt in de horeca, wat sinds deze maand verboden is.