'Verplichte nazorg gedetineerde jongeren'

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie wil dat alle jongeren na afloop van hun jeugddetentie of behandeling in een jeugdinrichting (de zogeheten PIJ-maatregel) verplicht een nazorgtraject volgen.

Dit biedt de mogelijkheid om jongeren na hun straf of behandeling langer te begeleiden, waardoor de kans dat zij terugvallen in crimineel gedrag wordt verkleind.

Albayrak zal, in aanvulling op de bestaande mogelijkheden, met nieuwe wetgeving komen om in alle gevallen verplichte nazorg op te kunnen leggen. Dit maakte zij vandaag bekend bij de opening van de landelijke open dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in jeugdinrichting Eikenstein in Zeist. Justitie organiseert deze open dag voor de vijfde achtereenvolgende keer. Circa 12.000 mensen bezoeken diverse inrichtingen in het land.

Het verplicht stellen van nazorg biedt een stok achter deur, meent de bewindsvrouw. Wie zich eraan onttrekt, riskeert een terugplaatsing in de inrichting. In de huidige praktijk blijkt dat jongeren niet of nauwelijks gebruikmaken van de nazorg op vrijwillige basis.

In het kader van de verplichte nazorg na jeugddetentie worden de mogelijkheden voor scholings- en trainingsprogramma's verruimd. Een deel van de gedetineerde jongeren volgt deze programma's nu al, in de laatste fase van hun detentie. Deze groep zal worden vergroot.