Toename van vrouwelijke huisartsen met burn-out

Het aantal vrouwelijke huisartsen met een burn-out is in twee jaar tijd verdubbeld. In 2004 gaf zes procent aan overbelast te zijn, twee jaar later is dat twaalf procent. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Maastricht zaterdagavond in het RTL Nieuws.

Ook het percentage mannelijke huisartsen met burn-outklachten steeg, maar wel minder dan bij vrouwen: van elf naar veertien. Een burn-out komt nog wel vaker voor bij mannelijke dan bij vrouwelijk huisartsen. De stijging onder vrouwen noemen de onderzoekers echter zorgelijker. Het gaat bij vrouwen vooral om jonge startende huisartsen. Zij hebben last van de hoge werkdruk en toenemende verantwoordelijkheden.

Volgens Yvonne Winants, een van de onderzoekers, komen huisartsen in een spagaat waarbij ze moeten kiezen tussen administratieve verplichtingen en het verlenen van zorg. "Er zijn huisartsen die zeggen 'ik ben bijna zestig procent met de papierwinkel bezig en daar heb ik het vak niet voor gekozen'." Vrouwen zouden meer nog dan mannen teleurgesteld zijn in het werk.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeraars bevestigen tegenover het RTL Nieuws de toename van burn-outs onder huisartsen.

Het aantal vrouwen op huisartsposities is sinds 2000 gestegen. In 2000 was een kwart vrouw, vorig jaar was dat percentage 35. In 2015 kan de helft van de huisartsen wel eens vrouw zijn, voorspellen de onderzoekers. Ze pleiten voor overleg tussen betrokken partijen om burn-outs te voorkomen.