Moordenaar Fortuyn even terug in de bunker

Volkert van der Graaf was vanmiddag even terug op de plek waar hij vijf jaar geleden tot 18 jaar cel werd veroordeeld voor de moord op politicus Pim Fortuyn. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voerde hij een civiele procedure tegen dagblad De Telegraaf.

De krant publiceerde in 2006 een artikel over Van der Graaf en de moord op milieuambtenaar Chris van de Werken, gebaseerd op een geheim rapport van de Nationale Recherche. De Telegraaf zette delen van dat rapport op zijn website. Van der Graaf meent dat de krant hem in een ''lichtvaardig, eenzijdig en onevenwichtig'' artikel ten onrechte in verband heeft gebracht met de moord op Van de Werken en eist 9500 euro schadevergoeding.

Van der Graaf legde dezelfde zaak al eerder voor aan de Raad voor de Journalistiek, die hem voor een deel in het gelijk stelde. Van der Graafs advocaat Quirijn Meijnen hamerde er vandaag op dat het rapport van de Nationale Recherche juist ontlastend is voor van der Graaf en dat De Telegraaf het in het bestreden stuk in de krant uit zijn verband heeft getrokken.

De advocaat van De Telegraaf, Bas le Poole, vroeg zich hardop af waarom Van der Graaf het kennelijk zo nodig vindt de kwestie aan de rechter voor te leggen. Het lijkt erop, meent Le Poole, dat Van der Graaf de bodemprocedure wil gebruiken om voor eens en voor altijd vrijgepleit te worden van vermoedens en aanwijzingen in zijn richting in de zaak-Van de Werken.

De milieuambtenaar werd in december 1996 op het Veluwse landgoed Welna doodgeschoten. Hij kende milieuactivist Van der Graaf en is volgens een enkele getuige door hem met de dood bedreigd. Van der Graaf heeft altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. In 2004 diende hij met succes een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegen het tv-programma TweeVandaag, dat hem in verband bracht met de moord.

De rechter doet op 4 juni uitspraak in Van der Graafs zaak tegen De Telegraaf.