Jomanda moet zich verantwoorden in zaak-Millecam

Jomanda en twee artsen moeten worden vervolgd vanwege de manier waarop zij zijn omgegaan met de ziekte van actrice Sylvia Millecam. De drie zijn tekortgeschoten in hun begeleiding. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bepaald. Millecam overleed in augustus 2001 op 45-jarige leeftijd aan onbehandelde borstkanker.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij en de Stichting Skepsis hadden klachten ingediend en eisten dat het drietal zou worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie had de strafzaken geseponeerd, omdat Millecam bewust zou hebben gekozen voor een alternatieve behandeling en daar niet vanaf te brengen was. Volgens justitie was er onvoldoende bewijs dat ze haar reguliere zorg onthielden, wat strafbaar is. Het OM is na het arrest van het hof nu verplicht vervolging in te stellen tegen de drie.

Het hof oordeelt dat er aanwijzingen zijn dat Millecam ten onrechte 'in hoge mate' heeft vertrouwd op de analyse van deze artsen en het 'genezend medium' Jomanda dat haar aandoening een bacteriële infectie was. Zij zouden de actrice chemotherapie hebben afgeraden. De artsen en Jomanda mogen volgens het hof niet verwijzen naar de eigen verantwoordelijkheid van Millecam omdat zij door hen niet juist en volledig is geïnformeerd.

Volgens de Stichting Skepsis, die kritisch publiceert over het bovennatuurlijke, had het OM een 'license to kill' aan alternatieve genezers gegeven.

Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg zette in juni vorig jaar de twee alternatieve artsen uit hun beroep. Een derde werd geschorst.