Zelfmoordaanslag in Sri Lanka: 14 doden

 

Bij een openingsceremonie van een marathon in Sri Lanka zijn vandaag veertien mensen gedood en 90 anderen gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag. Deze tragedie vond plaats in Weliweriya, vlakbij de hoofdstad Colombo.

De ontploffing gebeurde op het moment dat de minister van verkeer van de huidige Sri Lankaanse regering met de vlag zwaaide om de marathon te starten. “Er klonk een zware explosie en ik zag toen een vuurbal”, zei een journalist op het plaats delict. Onder de dodelijke slachtoffers bevonden zich enkele sportsmannen en een bekende politicus.

President Mahinda Rajapaksa veroordeelde de aanval en noemde het een barbaarse daad en zwoor om het geweld in te dammen door de druk in de oorlog met de rebellen op te voeren. De verdachten zijn volgens de autoriteiten van Sri Lanka namelijk de Tamil Tijgers, de rebellengroep die voor de onafhankelijkheid van de Tamils hebben gevochten. De rebellen worden ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor meer dan 240 zelfmoordaanslagen in de afgelopen decennia. De verantwoordelijkheid voor deze aanslag is vooralsnog niet opgeëist.