Turkije eist onderzoek naar brand Duitsland

Icoon PolitiekTurkije wil een onderzoek naar de brand in een woonblok in de Duitse stad Ludwigshafen, die aan negen Turken (waarvan 5 kinderen) het leven heeft gekost. De Turkse functionarissen willen weten of de brand een ongeval was, of dat allochtonen- en buitenlandershaat tot bewuste brandstichting in de voornamelijk door Turken bewoonde appartementencomplex heeft geleid.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan drong hierop aan bij Wolfgang Schšuble, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, die momenteel een bezoek brengt aan Turkije. Eveneens vroeg Erdogan een team Turkse deskundigen bij het onderzoek te betrekken.

Ooggetuigen
Kort na de brand haastten enkele politici zich om een xenofobe oorzaak uit te sluiten. Getuigenverklaringen door politici en media wijzen echter op bewuste brandstichting. Zo liet een klein meisje dat in het appartement woonde het volgende weten: "Ik was thuis. Mijn moeder droeg mij op naar mijn oma te gaan. Daarop ging naar mijn oma toe. Er was een man. Hij gluurde naar binnen. Hij ging naar binnen. Ik deed de deur dicht. Terwijl ik dat probeerde, stak de man zijn voet tussen de deuropening. Ik probeerde de deur te duwen, maar de man bleef zijn voet tussen de deur houden. Ik vluchtte naar boven. De man had een aansteker in zijn hand, evenals een stok en wat papier. Hij stak het papier en de stok in brand. Daarna gooide hij dit naar binnen.".

De ooggetuige, Bedriye ganaamd, vertelt dat ze vervolgens in angst naar boven rende. Zij vervolgt: "Opeens begon ons huis te branden. We moesten allemaal huilen. Daarna gingen sommigen dood. Mijn tante is van het balkon gevallen en gestorven. Mijn handen zijn verbrand. De haren van mijn broertje zijn verbrand. Over het uiterlijk van de brandstichter zegt Bedriye: Het was een vreemde man. Een Duitser. Zijn haren waren zwartkleurig. Ik weet niet hoe oud hij is. Maar het was een jong en blank persoon".

Een ander meisje, Aylin, was ook ooggetuige van het tafereel. Zij bevestigt het verhaal van Bedriye, en voegt daaraan toe: "Mijn nicht probeerde de deur dicht te doen, dat ging niet. Daarna gooide de man het brandende papier naast een babywagen. Wij schrokken, en vluchtten naar boven. De opa van bedriye schreeuwde 'Er is brand beneden'. Hij probeerde de brand te blussen, maar dat lukte hem niet. Daarna kwamen de brandweerlieden. Die hielpen ons".

Nieuwe brand
Ook vandaag is een door een Turken bewoond gebouw in vlammen opgegaan. Ditmaal in het Duitse Herne. Daarbij zijn zestien gewonden gevallen, maar geen doden.