Automobilist maakt meer kilometers

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse weggebruikers steeds meer kilometers maken. Het aantal kilometers is in vijf jaar tijd met vijf procent gestegen. In het jaar 2001 reden automobilisten gemiddeld 13.200 kilometer, in het jaar 2006 was dat al opgelopen naar 14 duizend kilometer.

Vooral bedrijfsauto's worden gebruikt om grote afstanden te overbruggen. Deze auto's reden in het jaar 2006 gemiddeld 26 duizend kilometer terwijl de particuliere weggebruiker nog niet eens de helft op de klok zette.

Vooral dieselauto's hadden een groot aandeel. Die reden met 26 duizend kilometer meer dan twee keer zo veel als auto's op benzine. Er werd gemiddeld 33 duizend kilometer afgelegd in diesels van de zaak. Nieuwe zwaardere modellen reden met 41 duizend kilometer het meest.

Uit de statistieken blijkt dat er grotere afstanden werden afgelegd in zware auto's. Personenauto's met een gewicht van meer dan 1500 kilo reden 21 duizend kilometer, dat is tweeënhalf keer zo veel als auto's met een gewicht van 850 kilo.