"Iraanse provocaties in de Perzische Golf"

Icoon BuitenlandsDe Verenigde Staten hebben vandaag fel uitgehaald naar Iran vanwege een maritieme 'provocatie' in de Perzische Golf, vlakbij de Straat van Hormuz. Het Witte huis riep het regime in Teheran op hun provocaties in het drukbevaren gebied te staken en omschrijft het voorval als een "bijzonder gevaarlijk incident". Vijf motorboten van de Iraanse Revolutionaire Garde hadden zondag drie Amerikaanse marineschepen "getreiterd".

Omstreeks vijf uur 's ochtends, lokale tijd, voeren een Amerikaanse kruiser, een fregat en een destroyer door de waterweg. Plotseling doemden vijf Iraanse motorboten op die recht op de Amerikaanse schepen af stoomden. De Amerikaanse schepen maakten uitwijkende manoeuvres om de schepen te ontwijken, die ook 'onbekende dozen' in het water voor de Amerikaanse schepen dumpten.

Amerikaanse bronnen spreken ook van gewaagde uitspraken die de Iraniėrs via de radio deden. "You will be blown up in a couple of minutes", werd er geschreeuwd. Na enkele waarschuwingen van de Amerikanen en na het bevel om zich te bewapenen voor een mogelijk gevecht, taaiden de Iraanse schepen af. Er vielen geen gewonden en er werd ook niet geschoten.

CNN maakte maandag melding van het incident, dat later door het Pentagon werd bevestigd. "Het had weinig gescheeld of we hadden het vuur geopend. De situatie was zeer bedreigend", aldus een woordvoerder van het Pentagon. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed de zaak af als een onschuldig voorval.

Een incident in maart 2007 leidde tot grote internationale beroering. Toen pakte de Iraanse marine enkele Britse zeelieden op en hield ze bijna twee weken vast. Destijds ging het om een vermeende schending van de territoriale wateren, wat door de Britten werd tegengesproken.

Al langere tijd lopen de spanningen tussen Iran en de VS op. Washington beschuldigd Iran van steun aan terroristen in Irak en het mogelijk produceren van nucleaire wapens.

Met dank aan Snapcount2 en Persian2008 voor de submit.