'Nederland bijna politiestaat'
Griekenland, Roemenië en Canada scoorden het best van de 47 onderzochte landen. Maleisië, China en Rusland bezetten de laagste plaatsen.
Grote boosdoeners voor wat betreft het lage cijfer voor Nederland zijn de identificatieplicht, het verzamelen van DNA van criminelen, het verplicht afstaan van NAW-gegevens door internetproviders aan Stichting BREIN en de plannen voor het integrale kinddossier.
Overigens ligt volgens de organisatie de privacy van alle burgers in de VS en West-Europese landen zwaar onder vuur. Grote it-bedrijven dragen hier aan bij.
Privacy International deed onderzoek naar privacywetgeving, het delen van data, de registratie van biometrische persoonsgegevens en de opkomst van camerabewaking. Volgens de organisatie is er echter geen reden tot paniek. ''Volgens ons zullen er in de komende jaren privacyvriendelijke programma's ontwikkeld worden. Daarnaast verwachten we dat burgers privacy snel als een politiek probleem gaan zien.''
Van 1.1 tot 5.0
Het beste cijfer dat een land kan krijgen is een 5. De categorieën zijn als volgt verdeeld:
4.1-5.0: Consequente handhaving mensenrecht-standaarden
3.6-4.0: Significante bescherming en beveiliging
3.1-3.5: Adequate bescherming tegen misbruik
2.6-3.0: Er zijn voorzorgsmaatregelen, maar verzwakte bescherming
2.1-2.5: Systematische verwaarlozing van de waakzaamheid
1.6-2.0: Uitgebreide bewaking maatschappij
1.1-1.5: Vrijwel complete bewaking maatschappij
Nederland zit dus tussen 'Systematische verwaarlozing van de waakzaamheid' en 'Uitgebreide bewaking van de maatschappij' in.
Link: State of Privacy Map
Met dank aan Dr-Kill-Phil-Bill voor de submit.