Rellen tussen hindoes en christenen in India

Icoon BuitenlandsNa aanhoudende gevechten tussen christenen en hindoes in het Indiase Orissa, heeft de regering een uitgaansverbod ingesteld. De onlusten hebben sinds maandag het leven gekost aan één persoon, dertig anderen raakten gewond.

Hoe de rellen precies begonnen is raadselachtig. Beide partijen steken een verschillend verhaal af. De christenen beweren dat de tegenpartij aanstoot nam aan een uitbundige kerstviering, en foutievelijk dacht dat hindoes uit de lagere kasten werden aangemoedigd om ook christen te worden.

De hindoes zeggen dat de 80-jarige Laxmanananda Saraswati werd aangevallen door christenen, waarna hij met lichte verwondingen in het ziekenhuis werd opgenomen. Saraswati is leider van de plaatselijke groep Vishwa Hindu Parishad, die zich verzet tegen bekeringen.

Tijdens de rellen zijn acht kerken in de as gelegd en zes kerken geplunderd. Aan de andere kant zijn drie tempels verwoest. Enkele woningen van hindoes en de woning van een christelijke politicus gingen ook in vlammen op. Verder moesten ook politieauto's en een politiebureau er aan geloven, omdat de dienders te weinig zouden doen om de residenten te beschermen.

Christelijke missionarissen staan al lange tijd onder druk in India. Behoeftige en wanhopige hindoes zouden in hun mooie woorden en voor hun goedgevulde beurzen vallen. Dit leidde in het verleden tot botsingen. Zo stierven in het jaar 1999 in Orissa een missionaris en zijn twee zonen, nadat ze een bijbelklas hadden opgezet.

India telt zo'n 1,1 miljard mensen, van wie verreweg de meesten hindoe zijn. Moslims zijn goed voor 14 procent, christenen voor 2,5 procent. Hindoepartijen in Orissa accepteren niet dat hindoes tot het christendom worden bekeerd. De staat heeft een wet aangenomen waarin is vastgelegd dat een bekering alleen geldig is als de politie daarvoor toestemming heeft gegeven. Christelijke organisaties hebben een rechtszaak aangespannen tegen deze wet.



Met dank aan Super7fighter voor de submit.